Jahodové dobrůtky
Všechny receptíky jsou z internetu
LINECKÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM A JAHODAMI
Ingredience:
300 g hladké mouky, 200 g másla, 80 g cukru krupice, 1 žloutek
krém:
400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 50 g moučkového cukru,60 g másla
dále:
jahodová marmeláda
jahody
Postup:
Z mouky, másla, cukru a žloutku vypracujeme těsto, které rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Těsto vidličkou několikrát propícháme, upečeme ve středně vyhřáté troubě a necháme vychladnout. Potom korpus potřeme jahodovou marmeládou, naplníme krémem
a ozdobíme jahodami.
Krém: Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý krém, který necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně zašleháme vychladlý pudink, až vznikne hladký krém.
JAHODOVÝ KOLÁČ S MRAMOROVÝM PIŠKOTEM
Ingredience:
4 vejce, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky,
100 g škrobové moučky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžičky kakaového prášku,
jahodová marmeláda, 500 g jahod, 1 balíček čirého dortového želé
Postup:
Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Smícháme mouku, škrobovou moučku
a prášek do pečiva a zamícháme do pěny.
Piškotovou hmotu rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné vmícháme kakový prášek.
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ji střídavě po lžíci tmavé a světlé piškotové hmoty. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut. Potom necháme korpus vychladnout.
Povrch piškotu potřeme marmeládou a naskládáme na něj jahody. Želé připravíme podle návodu a jahody zasklíme. Necháme v chladničce ztuhnout.
ROLÁDA S JAHODOVOU ŠLEHAČKOU
Ingredience:
6 vajec, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, 30 g polohrubé mouky
500 ml smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky, 500 g jahod, 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zamícháme cukr, žloutky a mouku.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Upečené těsto vyklopíme na utěrku pocukrovanou trochou moučkového cukru, odstraníme pečící papír a těsto i s utěrkou svineme do roláda.
Když těsto vychladne, tak ho potřeme jahodovou šlehačkou a opět svineme. Roládu necháme před podáváním asi dvě hodiny v chladničce ztuhnout.
Jahodová šlehačka: Ušleháme smetanu společně se ztužovači a cukrem. Vmícháme na drobné kousky nakrájené jahody.
JAHODOVÝ KOLÁČ
Suroviny:
3 hrnčeky polohrubej múky, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 3/4 hrnčeka oleja, 1 vanilínový cukor, 1 prášok do pečiva, 5 vajec, 1 konzerva jahôd
Postup:
Kryštálový cukor s vajíčkami vyšľaháme. Múku zmiešame s vanilínovým cukrom a práškom do pečiva. Do vajíčok pridáme mlieko a pomaly prisypávame muku. Nakoniec pridáme olej. Zmes vysypeme na vopred vymastený plech a poukladáme jahody pečieme asi 20min.
Je to super za tepla aj za studena.
PUDINKOVÉ ŘEZY S JAHODAMI
Ingredience:
4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 200 g cukr písek, 6 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva, špetka soli
Pudinková vrstva: 1 kg čerstvých jahod, 3 lžíce cukru, 1 dl vody, 2 vanilkové nebo jahodové pudinky
Postup:
Žloutky s cukrem a horkou vodou vyšleháme do bílé pěny, přimícháme mouku prosátou
s práškem do pečiva, nakonec lehce vařečkou vmícháme sníh z bílků našlehaný se solí.
Na plech vyložený pečícím papírem rozetřeme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 min.
Očištěné a na půlky pokrájené jahody podlejeme asi 3 lžícemi vody a prudce je asi 3 min vaříme. Ve zbytku vody si rozmícháme pudinkové prášky a zavaříme do jahodové hmoty. Uvařený pudink ještě horký klademe lžící (aby se nestačil roztékat) na teplý piškot.
Necháme vychladnout. Můžeme zdobit šlehačkou a zdobit lístkem máty.