Řezy z internetu
Řezy z internetu
Koláč lenivé ženy
Suroviny
1 hrneček celého máku
2 hrnečky polohrubé mouky
1 hrneček mléka
1 hrneček oleje
2 hrnečky krystalového cukru
3 celá vejce
Pracovní postup
Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkoveu poleveu.
Meruňkový koláč
4 vejce, 2 lžíce kakaa
2 lžíce hrubé mouky
4 lžíce polohrubé mouky
4 lžíce práškového cukru 1 lžíce oleje
1 lžička prášku do pečiva
Na potření: meruňkový džem
Náplň: 300 g tvarohu , 2 dl smetany na šlehání
1 vanilínový cukr, 10 g želatiny
3 lžíce krystalového cukru
scezené sterilizované meruňky
Na potření: kakaový prášek, 3 dl smetany na šlehání ,1 ztužovač šlehačky
Pracovní postup
Celé vejce vyšleháme s cukrem. Přidáme polohrubou mouku, hrubou mouku, olej, kakao a kypřící prášek. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a ve vyhřáté troubě upečeme. Po upečení necháme vychladnout a potřeme ho zavařeninou. Na těsto uložíme meruňky, zalejeme je náplní a odložíme ztuhnout na chladné místo. Po ztuhnutí koláč potřeme vyšlehanou smetanou.
Náplň: Tvaroh smícháme s vyšlehanou smetanou, vanilínovým cukrem a s krystalovým cukrem. Přidáme nabobtnalou želatinu a smícháme.
Jablkový koláč s polevou
Těsto
4 vejce
100 g mletých ořechů
100 g mletého máku
100 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
700 g po strouhaných jablek 200 g práškového cukru
Poleva
100 g čokolády , 80 g másla
Pracovní postup
Žloutky utřeme s cukrem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do misky dáme vymíchané žloutky, mletý mak, mleté ořechy, mouku smíchanou s kypřícím práškem, nastrouhaná jablka a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upeče-me ve vyhřáté troubě. Po vychladnutí ho polejeme čokoládovou polevou, nakrájíme na kousky a ozdobíme.
Prázdninové řezy
Suroviny
Těsto č. 1
250 g hladké mouky
100 g másla, 1 dl mléka
50 g práškového cukru
40 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
Těsto č. 2
90 g práškového cukru
90 g hrubé mouky, 4 vejce
Krém: 5 dl mléka
100 g výběrové mouky
200 g másla, 1 dl silnékávy
200 g práškového cukru
1 vanilínový cukr
1 lžíce tuzemského rrumu
Pracovní postup
Ze surovín vypracujeme tmavé těsto, rozdělíme ho na dvě polovejce a upečeme. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme mouku a tuhý sníh z bílků. Promícháme a upečeme ve vyhřáté troubě. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Do vychladlé kaše zapracujeme máslo utřené s cukrem a dobře vyšleháme. Plát tmavého těsta natřeme džemem a polovicí krému. Něj položíme piškotové těsto, natřeme
Suroviny
400 g tvarohu
20 g želatíny
2 vanilínové cukry
150 g másla
150 g práškového cukru kulaté piškóty
scezené sterilizované
meruňky
kompotová šťáva
Poleva: rozpuštěná čokoláda, máslo
Pracovní postup
Máslo utřeme s práškovým cukrem. Potom do něj přidáme tvaroh, vanilínový cukr, želatinu připravenou podle návodu a smícháme. Formu vysteleme potravinářskou fólií. Střídavědo ní dáváme část náplně, piškoty namočené do kompotové šťávy a scezené meruňky. Naplněnou formu odložíme do chladničky ztuhnout. Potom hmotu z formy vyklopíme, odstranime fólii a polejeme čokoládoveu polevou.
Ořechový koláč
Těsto:
6 vajec, 150 g práškového cukru
1 vanilínový cukr
150 g mletých ořechů
4 až 5 lžic polohrubé mouky
Na potření:
marmeláda
Náplň:
200 g práškového cukru
200 g másla
150 g mletých ořechů
rrum podle chuti
Poleva: práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda
práškový cukr, citrónová šťáva, vařící voda
Pracovní postup
Žloutky s práškovým a s vanilínovým cukrem utřeme. Přidáme mleté ořechy, polohrubou mouku a tuhý sníh z bílků. Smícháme. Těsto rozetřeme na plech pokrytý papírem na pečení a upečeme ve vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí papír odstraníme. Koláč potřeme marmeládou a rozdělíme ho na dvě časti. Jednu část těsta potřeme náplní a přikryjeme druhou částí těsta. Přitlačím
Koláč z kysaného mléka
Suroviny
Těsto
2 celé vejce
1/2 kg krystalového cukru,
5 lžic oleje
2 lžíce kakaa
2 lžíce marmeládau
2 vanilínové cukry
1/2 l kysaného mléka
25 dkg hladké mouky
25 dkg hrubé mouky
1 lžička jedlé sody 1/2 balíčka prášku do pečiva
Pracovní postup
Dvě celá vejce utřeme s krystalovým a vanilínovým cukrem. Přidáme olej, kakao a marmeláda. Vše smícháme, přidáme kysané mléko, hladkou a hrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený moučník polejeme čokoládovou polevoeu a ozdobíme šlehačkou.
Sametová roláda
Suroviny
Těsto: 6 vajec
5 lžic krystalového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
3 lžíce kakaa
Náplň: 2 dl mléka
1 žloutek
3 lžíce hrubé mouky
250 g másla, 2 lžíce kakaa
7 lžic práškového cukru
1 vanilínový cukr
Pracovní postup
Bílky rozšleháme, postupně s nimi i cukr, dokud nevznikne tuhý sníh. Všleháme žloutky a přimícháme kakao rozmíchané s jedlou sodou. Pečeme 5 minut ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém pomaštěným papírem. Potom vyndáme ven, roládu nestáčíme, po mírném vychladnutí ji vyklopíme na vál posypaný práškovým cukrem a papír odstraníme. Po vychladnutí ji natřeme nejdříve světlou, vzápětí tmavou náplní a svineme.
Náplň: Mléko, žloutek a mouku uvaříme. Do vychladnuté kaše přidáme rozetřené máslo a utřeme. Náplň rozdělíme na dvě časti. Do jedné přidáme 2 lžíce práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru, a do druhé přidáme kakao, 5 lžic práškového cukru a 1/2 vanilínového cukru.
Nepečené ořechové čtverečky
100 g horkéj čokolády
100 g mléčné čokolády
50 g sladké smetany
50 g ztuženého tuku
100 g sekaných ořechů
2 lžíce koňaku
2 dortové oplatky, ořechy
Čokoládová poleva
100 g čokolády na vaření
50 g ztuženého tuku
Pracovní postup
V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Dobře promícháme, přidáme smetanu, koňak, opětpromícháme a nakonec vmícháme ořechy. Téměř vychladlou hmotu natřeme na oplatky, přikryjeme druhou oplatkou, mírně zatížíme a necháme vychladnout. Pokrájíme na čtverečky, které namočíme do čokoládové polevy a ozdobíme čtvrtkou ořechu.
Příprava čokoládovej polevy:
V horkém vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a dohladka utřeme.
Politické řezy
Těsto: 350 g mouky
1 balíček kypřícího
prášku do pečiva, 1 vejce
220 g Palmarínu
120 g cukru
1 vanilka
1 citrón – šťáva i s kôrou
2 tabuľky čokolády
Krém
200 g práškového cukru
3 žloutky
1 strouhaná čokoláda
100 g mletých oříšků
tuhý sníh ze 3 bílků
Pracovní postup
Z mouky, kypřícího prášku, vejce, Palmarínu, cukru, citrónové šťá
vy, čokolády a vanilky vypracujeme těsto a rozdelíme ho na dvě časti. Prvú část dáme na plech a potřeme malinovým džemom. Na to dáme krém. Zakryjeme druhým těstem, popícháme vidličkou a při mírné teplotě upečeme. Před podávaním posypeme vanilkou.
Krém: Práškový cukr utřeme do pěny se žloutky. Přidáme strouhanou čokoládu, mleté oříšky a sníh z bílků.
Suroviny
350 g hladké mouky
250 g margarínu
2 dl kysané smetany
domácí klobása
tvrdý sýr, sůl
Pracovní postup
Z mouky, margarínu a ze smetany vypracujeme těsto a necháme ho odstát 12 hodín. Těsto rozválíme na sílu 3 až 4 mm. Vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vejcem, osolíme a poklademe na suchý plech. Na každé těstíčko položíme kolečko klobásy a opět potřeme vejcem. Ze zbytků těsta vykrajujeme malé hvězdičky a klademe je do středu klobásy. Opět potřeme vejcem, posypeme
Kávovo-karamelový zákusek
Těsto:
8 vajec, 3 lžíce kakaa
8 lžic krystalového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
Náplň č. 1: čtvrt litru mléka, 3 žloutky,
1 lžíce hladké mouky,
1 lžíce krystalového cukru,
2 lžičky vitakávy anebo ness- kávy
Náplň č. 2: čtvrt litra mléka
1 karamelový pudink
Krom toho: 250 g másla
2 lžíce jahodové marmelády
4 lžíce práškového cukru
200 až 300 g ořechů
bílá čokoláda
Pracovní postup
Celá vejce s krystalovým cukrem šleháme ve šlehači na nevyšších otáčkách 15 minut. Postupně přidáváme mouku a kakao. Hmotu vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný hluboký plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 170 stupňů. Pečeme 15 až 20 minut. Ingrediencie z prvé náplně krátce vyšleháme a všechny spolu vaříme ve vodní lázni, dokud náplň nezhoustne. Takto pokračujeme i při druhé náplni. Obě spojíme a do vychladnuté hmoty zašleháme utřené celé máslo s práško-vým cukrem. Vychladlé těsto potřeme marmeládoum a naneseme náplň. Vrch zákusku posypeme sekanými opraženými studenými ořechy a nastrouhanou bílou čokoládou.
Těsto:
4 vejce, 4 PL horké vody, 200 g práškového cukru,
200 g polohrubé mouky,
1 ČL kypřícího prášku do pečiva, 1 vanilínový cukr, 250 g másla
Obloha: 150 g másla,
2 balíčky vanilkového pudinku, 150 – 200 ml vaječného koňaku, máslové sušenky, 500 ml mléka, 150 g práškového cukru, rum, čokoládovou polevu
Pracovní postup:
Z másla, mouky, vajíček, vanilínového cukru, prášku do pečiva a vody
vypracujeme těsto. Rozetřeme ho na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 13 minut, 2 minuty ho necháme státve vypnuté troubě.
Náplň: Máslo utřeme s cukrem. Ze 2 balíčkův vanilkového pudinku a půl litra mléka uvaříme pudinkovú hmotu. Necháme jivychladnout ve vodní lázni se studenou vodou, často mícháme, aby sa nevytvořily hrudky. Postupně přimícháme utřené máslo s cukrem a nakonec vaječný likér. Krémem potřeme vychladlé těsto. Sušenky krátce namočíme do rumu zředěného s vodou. Poklademe je jednu vedle druhé na krém, potřeme rozpustěnou čokoládovou polevou a vložíme na pár hodín do chladničky ztuhnout
Řezy Rigoletto
250 g másla, 120 g práškového cukru
360 g hladké mouky, malinový džem
Náplň:
250 g práškového cukru, 4 vejce
200 g rozinek, 150 g sekaných ořechů
200 g sekaného kandovaného ovoce
Krém:
3 vejce, 300 g práškového cukru
2 lžíce kakaa, 250 g másla
Poleva:
1 čokoláda na vaření
70 g ztuženého pokrmového tuku
Pracovní postup:
1. Těsto: Z másla, práškového cukru a přesáté mouky vymísíme těsto, které na chvíľu odložíme do chladničky. Studené těsto rychle rozválíme, přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a napůl upečeme. Teplé, čáteočně upečené těsto potřeme malinovým džemem.
2.Náplň: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Pěnu nad párou zahřejeme, odstavíme a opatrně vmícháme sekané ořechy, kandované ovoce a rozinka. Připravenou směs navrstvíme na těsto a vložíme dopéci do trouby.
3. Krém: 3 vejce, práškový cukr a kakao utřeme dotuha nad parou. K vychladlé směsi přidáme změklé máslo a utřeme krém, který natřeme na vychladlé těsto.
Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, spolu s máslem rozpustíme nad parou a utřeme hladkou polevu, kterou opatrne natřeme na náplň. Necháme ztuhnout, potom pokrájame.
Ořechovo-kávový zákusek
Těsto:
5 vajec
5 lžic krystalového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku
1 lžíce kakaa
1 lžíce ořechů
Krém:
250 g mletých ořechů
150 g práškového cukru
500 ml silné čierné kávy
250 g másla
rum
piškoty
čokoládová poleva
Pracovní postup:
1. Těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme přesátou mouku s kypřícím práškem, kakao, mleté ořechy a tuhý sníh z bílků. Vypracujeme těsto, které vylejeme na vymazaný, moukou vysypaný plech a upečeme. Upečené těsto necháme vychladnout.
2. Krém: Mleté ořechy smícháme s práškovým cukrem a zalejeme takovým množstvím kávy (přibližně 200 ml), aby vznikla hustá směs. Změklé máslo utřeme dohladka, spojíme s ořechovou hmotou a vypra-cujeme krém. Vychladlé těsto pokapeme rrumem a natřeme polovinou ořechového krému.
3. Piškoty namáčíme do vychladléj kávy a poklademe na krémovou vrstvu. Na piškoty navrstvíme zbytek krému. Zákusek necháme mírně ztuhnout, potom ho potřeme čokoládovou polevou